Onze stichting

Artsenhulp voor Oekraïne

Wij steunen onze collega’s in oorlog, helpt u mee?

Onze stichting, opgericht door artsen en experts in het opzetten van noodhulp, heeft als doel om zo snel mogelijk ondersteuning te bieden aan onze collega’s in Oekraïne.

Dit doen wij door medicatie in te kopen en medische hulpmiddelen (waaronder chirurgische instrumenten) in te kopen en te verzamelen. Deze leveren we af bij onze collega’s in Oekraïne. Juist in de ziekenhuizen waar de meeste behoefte is aan deze materialen. Daarnaast zijn onze artsen steeds in contact met collega’s ter plaatse om hen te steunen.

Iedereen die werkt voor deze stichting doet dat onbetaald.

Zo werkt Artsenhulp voor Oekraïne

Onze stichting koopt met donorgeld medicatie en medische hulpmiddelen (waaronder chirurgische instrumenten) in. Ook worden er medische hulpmiddelen verzameld. Deze hulpgoederen slaan we kort op in een beveiligd verzameldepot. Zorgprofessionals sorteren de pakketten en maken ze verzendklaar. De hulpgoederen worden door een professioneel transportbedrijf naar Oekraïne vervoerd. Collega-artsen nemen deze in ontvangst en verzorgen de verdere distributie. Zo komt de hulp direct terecht bij ziekenhuizen waar de behoefte aan hulpgoederen het hoogst is.

WhatsApp Image 2022-03-13 at 11.27.00 AM

Onze werkprincipes

  • Iedereen die werkt voor deze stichting, doet dat onbetaald.
  • Alle inkomsten van de stichting worden besteed aan medicatie, medische hulpmiddelen (waaronder chirurgische instrumenten) en het transport daarvan.
  • Wij kopen medicatie waar mogelijk in via IDA en MEG, dit om te voldoen aan de regelgeving van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
  • Wij communiceren zoveel mogelijk met medische contactpersonen in het veld zodat we aan specifieke verzoeken kunnen voldoen.
  • Wij werken zoveel mogelijk samen met andere hulporganisaties om versnippering en inefficiëntie te voorkomen.
WhatsApp Image 2022-03-13 at 11.26.22 AM

Helpt u mee?

Wilt u meewerken binnen onze stichting? Wij zijn nog op zoek naar de volgende vrijwilligers!

  • Artsen, bij voorkeur met Oekraïense achtergrond, om contacten te onderhouden met artsen ter plaatse.
  • Geneeskundestudenten, die stage bij ons willen lopen.
  • Mensen die ervaring hebben met ambulancevervoer of met transport naar Oekraïne.
  • Mensen die onze organisatie logistiek willen ondersteunen.
Metsjnikov Ziekenhuis- Dnipro-zending-hulpgoederen-Artsenhulp-voor-Oekraïne

Bestuur Artsenhulp voor Oekraïne

De samenstelling van ons bestuur

Irina Schend

Voorzitter

Geboren en opgegroeid in ex-Joegoslavië. Woont sinds 2001 in Nederland. Studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (AMC). Sinds 2016 heeft zij met Jacques de Milliano haar eigen huisartsenpraktijk aan de Nassaulaan in Haarlem. Als huisarts is zij betrokken bij de acute zorg voor de gehandicapte patiënten (o.a. Hartekamp en ’s Heeren Loo).

Jacques de Milliano

Vice-voorzitter

Huisarts te Haarlem. Werkt samen met Irina Schend. Jacques is oprichter van Artsen Zonder Grenzen Nederland (1984). Hij gaf leiding aan de organisatie tot 1997. Hij verleende medische hulp in oorlogsgebieden, o.a. in Irak, Bosnië en Afghanistan. Hij is mede-oprichter van RestovanHarte en heeft aan de wieg gestaan van de Access to Medicine Foundation. Ook is hij werkzaam als arts in een asielzoekerscentrum.

Inge-Lisa Toxopeus

Penningmeester

Was 20 jaar forensisch accountant. Is nu als register valuator en gerechtelijk deskundige gespecialiseerd in het begroten van vermogensschade. Sinds 2012 is zij partner bij Hermes-Advisory. Inge-Lisa is lid van de commissie Werkelijke Schade in de Toeslagenaffaire en lid van de Raad van Toezicht van verschillende stichtingen.

Sascha Schrader

Secretaris

Meer informatie volgt binnenkort.

Roel Zaat

Bestuurslid

Ex-logisticus van Artsen zonder Grenzen. Werkte als logistiek coördinator in landen als Bosnië en de Democratische Republiek Congo. Laatste twaalf jaar bij Artsen zonder Grenzen in de hoedanigheid van coördinator Procurement. Verantwoordelijk voor logistiek en transport bij de Stichting.

Vrijwilligers

De vrijwilligers die zich voor onze stichting inzetten

Femke schippers

Vrijwilliger

Op dit moment zit Femke in de laatste fase van haar studie geneeskunde. Zij combineert haar studie met het honoursprogramma. Ze is betrokken bij projecten binnen de thema’s onderwijs, wetenschap en management. Ze volgt haar studie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar studie werkt ze in de thuiszorg in Amsterdam. Binnen de stichting is Femke hoofdzakelijk betrokken bij het leggen en onderhouden van direct contact met artsen in Oekraïne, met name in Zaporizhzhia en Charov.

Paul Sprunken

Vrijwilliger

Een rugzak vol ervaringen uit een diverse 47-jarige professionele loopbaan met logistieke dienstverlening als het hoofdthema. De laatste 10 jaar hiervan begeleide hij humanitaire goederenstromen naar alle hoeken van het werkveld van Artsen zonder Grenzen. Ondersteunt nu het transport en de distributie voor de Stichting.

Andrii Brudnyi

Vrijwilliger

Andrii is sinds april 2022 betrokken bij de logistieke kant van de stichting. Hij is verantwoordelijk voor het organiseren en ontvangen van de hulpgoederen in Oekraïne, de opslag en sortering en de verdere verspreiding door het land. Andrii woont sinds 2004 in Kyiv waar hij zijn master in economie behaalde, en sindsdien als investeringsspecialist bij een private equity-fonds werkt.

Tatyana Kutsyak

Vrijwilliger

Tatyana is radioloog, en werkte voor de oorlog in een groot oncologisch centrum in Dnipro. Ze is nu in Haarlem, waar ze zich binnen de stichting bezighoudt met het onderhouden van de contacten met de artsen in Oekraïne, voornamelijk in Dnipro. Ook onderhoudt zij de relaties met de ziekenhuizen en klinieken, en koppelt ze de feedback uit Oekraïne weer terug naar onze stichting.

Yulia Tsukanova

Vrijwilliger

Yulia woont in Lviv met haar 3 kinderen. Op dit moment is ze hoofd van de Charity Foundation TACTICAL AFFAIRS. Deze stichting helpt burgers, ziekenhuizen en militairen om humanitaire hulp van de EU te krijgen. Voor de oorlog werkte ze als klantmanager bij een zonne-energiebedrijf. Hierdoor heeft ze sterke logistieke, communicatieve en marketingvaardigheden. Ze is dan ook trots deel uit te maken van het Artsenhulp voor Oekraïne team, waarvoor ze fantastisch werk levert door continu in contact te staan met artsen ter plaatse.

Oksana Romaliiska

Vrijwilliger

Oksana werkte voor de oorlog als neuroloog in Zaporizhzhia, waar zij ook woonde met haar 6-jarige dochter. Toen haar dochter vanwege de explosies alleen nog maar op de gang zat (de veiligste plek in huis) en onder de tafel sliep, besloot ze te vluchten. Eerst naar Polen, daarna naar Nederland, waar ze nu bij een gastgezin wonen. Binnen de stichting onderhoudt zij de contacten met de ziekenhuizen in Oekraïne, en is ze op zoek naar nieuwe ziekenhuizen waarmee we kunnen samenwerken.

Mark Haveman

Vrijwilliger

Werkt als website ontwikkelaar en online manager bij Team Switch. Mark heeft veel ervaring met het maken van aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke en goed werkende websites. Samen met zijn bedrijf heeft hij op vrijwillige basis deze website gemaakt en zorgt hij ervoor dat deze netjes wordt onderhouden en continu wordt verbeterd.

Edwin den Haak

Vrijwilliger

Werkt als praktiserend apotheker in Haarlem. Heeft veel ervaring opgedaan in ISO-certificering door auditing van diverse organisaties zoals (ziekenhuis)apotheken en de medische hulpmiddelenindustrie. Zet zich in om vanuit deze ervaringen farmaceutische adviezen te geven om aan kwaliteitseisen te voldoen in de geneesmiddelenketen.

Ron van der Ham

Vrijwilliger

Al 25 jaar werkzaam in de informatie technologie. Hij werkt in het dagelijks leven bij CGI, en in zijn vrije tijd helpt hij de stichting met het opzetten van de IT infrastructuur en het stroomlijnen van de administratieve processen.

Deze website gebruikt analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Prima